Sernik z solonym karmelem
poniedziałek, czerwca 13, 2016Dziś proponuję bardzo pyszne połączenie klasycznego sernika na spodzie z herbatników z bardzo nietradycyjnym dodatkiem - solonym karmelem! Solony karmel, już dawno podbił serca Amerykanów, ale ostatnio zaczął być popularny także w Polsce. Połączenie takiego karmelu z sernikiem smakuje po prostu idealnie! Sernik wychodzi bardzo kremowy, pulchny i o lekko zbitej konsystencji, a solony karmel lekko się ciągnie na powierzchni sernika. Słowem mówiąc, te dwa składniki idealnie dopełniają jeden drugiego.
Jeżeli używacie sera z kubełka, to używajcie jakościowego i sprawdzonego, ale najlepiej radzę użyć prostego twarogu zmielonego w malakserze, lub trzykrotnie przepuszczonego przez maszynkę do mielenia.
Sernik z solonym karmelem - przepis:
Spód z herbatników:
200 g herbatników
75 g masła
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki mielimy w malakserze. Dodajemy roztopione masło i mielimy, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek. Po tym, powstałą kruszonką wykładamy dno tortownicy i pieczemy w piekarniku ok. 10 min. W między czasie robimy masę serową.
75 g masła
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki mielimy w malakserze. Dodajemy roztopione masło i mielimy, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek. Po tym, powstałą kruszonką wykładamy dno tortownicy i pieczemy w piekarniku ok. 10 min. W między czasie robimy masę serową.
Masa serowa:
1 kg sera lub zmielonego twarogu
4 jaja
1/2 szklanki cukru
150 g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem na biały puszysty krem. Do masła dodajemy ser i mieszamy za pomocą trzepaczki (miksera już nie używamy). Dodajemy jaja i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników, nie mieszamy zbyt mocno, bo wtedy sernik po upieczeniu pęknie i opadnie. Po tym, przesiewamy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem na biały puszysty krem. Do masła dodajemy ser i mieszamy za pomocą trzepaczki (miksera już nie używamy). Dodajemy jaja i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników, nie mieszamy zbyt mocno, bo wtedy sernik po upieczeniu pęknie i opadnie. Po tym, przesiewamy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową wykładamy na upieczony spód herbatnikowy. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 60 min (podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek). Środek ciepłego sernika może wyglądać lekko niedopieczony, ale taki powinien być. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku na co najmniej 30 min, ale najlepiej do całkowitego wystudzenia.
Szklanka cukru (200 g)
100 g masła
150 ml śmietanki kremówki 30-36% (3/4 szklanki)
1 łyżeczka soli morskiej
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier. Rondelek ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż cukier rozpuści się i nabierze bursztynowego koloru (podczas gotowanie nie mieszamy karmelu łyżką, a tylko lekko potrząsamy rondelkiem). Po tym dodajemy pokrojone w mniejsze kawałeczki masło i intensywnie mieszamy, aż masło rozpuści się. Dodajemy śmietankę i ponownie intensywnie mieszamy, aż wszystko połączy się. Pod koniec dodajemy sól, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Lekko ciepłym karmelem polewamy wierzch sernika i odstawiamy, aż wystygnie.
Robiłem solony karmel w rondelku, a przelałem do tygielka tylko dla zdjęcia. |
Taki właśnie jest smak sernika! Smacznego!
Łukasz :)
9 komentarze
Piękne zdjęcia tych serników!
OdpowiedzUsuńJakim aparatem robisz zdjęcia i z jakiego programu korzystasz, jeśli mogę spytać ;)
Dziękuję :)
UsuńZdjęcia robię aparatem Canon 60D, a obrabiam w Lightroomie :)
Wygląda fantastycznie. Dziś go upiekę!
OdpowiedzUsuńJeżeli dodajesz jajka to jajka ubite tak ?
OdpowiedzUsuńCześć, super przepis, właśnie w piekarniku dochodzi już drugi sernik przygotowany według niego :)
OdpowiedzUsuńMega fajny blog, buzia sama się śmieje do serników :)
Ten sernik jest przepyszny. Robiłam go już kilka razy i za każdym razem idealny. A ten karmel ... Jakbym jadła Werter's Oryginal ������
OdpowiedzUsuńPanie Łukaszu, uwielbiamy Pana stronę, kto by pomyślał że będzie nam dane poznać prawdziwy smak sernika:) Szczerze cały czas korzystamy z tych przepisów.
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis, już dwa razy czarowałam nim gości !
OdpowiedzUsuńNieziemsko dobry
OdpowiedzUsuń