Sernik z białą czekoladą na zimno
piątek, czerwca 17, 2016Jest lato, dlatego nie zbyt chętnie sięgamy po przepisy z wykorzystaniem piekarnika. Dziś prezentuję Wam przepis, który zrobicie bez wykorzystania piekarnika - sernik z białą czekoladą na zimno!
W odróżnieniu od serników pieczonych, serniki na zimno są bardzo proste w przygotowaniu. Nie trzeba się obawiać, że sernik opadnie lub pęknie. Sernik na zimno wyjdzie zawsze!
Sernik na zimno z białą czekoladą smakuje naprawdę pysznie! Jest puszysty, kremowy i dobrze jest wyczuwalny smak białej czekolady. Najlepsze co jest w tym serniku, to spód. Radzę na spód łożyć tylko ciastka amaretti (lub inne ciastka migdałowo-białkowe), bo z czasem one nasiąkają i są bardzo, bardzo smaczne!
Do serników na zimno bardziej lubię używać serników z kubełka, bo wtedy sernik wychodzi bardziej kremowy. Także do tego sernika wcale nie dodawałem cukru! Biała czekolada jest wystarczająco słodka.
Sernik z białą czekoladą na zimno - przepis:
10-15 ciastek migdałowych Amaretti lub biszkopcików
1 kg sera lub trzykrotnie zmielonego twarogu
400 ml śmietanki kremówki 30-36%
200 g białej czekolady
50 g cukru (1/2 szklanki)*
20 g żelatyny (4 łyżeczki) + 80 ml wody
*Ja nie dodawałem, bo uważam, że słodyczy z białej czekolady jest wystarczy
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno tortownicy wykładamy ciastkami, staramy się, aby prawie całe dno było przykryte ciastkami.
Żelatynę zamaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia na ok. 10 min.
Białą czekoladę siekamy. Umieszczamy czekoladę w żelaznej misie, dodajemy napęczniałą żelatynę. Wszystko topimy w kąpieli wodnej (misę ustawiamy nad mniejszym garnkiem z wrzącą wodą). Ostudzamy do temperatury pokojowej.
Do schłodzonej śmietanki kremówki dodajemy cukier (jeżeli używamy) i ubijamy mikserem na sztywno (uważamy, aby się nie zważyła). Po tym dodajemy ser i całość ubijamy mikserem ok. 2 min, aż masa napowietrzy się. Do otrzymanej masy serowej dodajemy roztopioną czekoladę z żelatyną. Krótko ubijamy mikserem do połączenia się składników.
Otrzymaną masę serową wykładamy na ciastka. Wierzch równamy i wstawiamy do lodówki na ok. 6-7 godzin.
Gotowy sernik udekorowałem roztopioną czekoladą (40 g).
Taki właśnie jest smak sernika! Smacznego!
Łukasz :)
2 komentarze
Witamy się z Tobą jako ogromne fanki serników! :D Jest to nasze ulubione ciasto i pieczemy je, gotujemy czy przyrządzamy na zimno jak tylko mamy czas :D
OdpowiedzUsuńTen sernik z białą czekoladą wygląda tak niewinnie a na pewno smakuje obłędnie <3
Pozdrawiamy :D
Sernik jak widać to jedno z najlepszych ciast!
OdpowiedzUsuń