O blogu i o mnie


Trochę o mnie:

No to po pierwsze chcę się przywitać - cześć! :)
Nazywam się Łukasz, jestem nastolatkiem w wieku 16 lat i mieszkam na Litwie, a dokładniej w Wilnie (stolica Litwy). Lubię chyba jak każda osoba w moim wieku obcować z kolegami, podróżować i spać, ale mam jedno zamiłowanie, które chyba ciekawi bardzo mało osób w moim wieku - uwielbiam gotować!

Gotuję z 6 lat! Pamiętam jak będąc w tym wieku przybiegałem każdego rana do babci krzycząc ,,Babciu upieczmy pierogi!". Pod słowem pierogi miałem na myśli ciasto, tu właśnie znanie kilku języków (Na tamten moment Litewski, Polski, Rosyjski) podstawiało mi nogę :D Ale babcia mnie rozumiała i zabieraliśmy się za pieczenie, najczęściej piekliśmy murzynek.  

Gotując z babcią wiele się nauczyłem, ale nigdy nie zapomnę, gdy po raz pierwszy upiekłem ciasto własnoręcznie. Miałem wtedy 8 lat, rodzice wyjechali do Polski po zakupy, a ja chcąc zachwycić rodziców postanowiłem coś upiec. Sięgnąłem po notatnik z przepisami mamy, otworzyłem pierwszy trafiony przepis i zacząłem przygotowanie, dodam, że trafiłem na ciasto drożdżowe. Robiłem wszystko starannie wg. przepisu, dawało się to nie łatwo, ponieważ w tamtym wieku trudno mi się czytało. Lecz gdy w przepisie trafiłem na słowo ,,drożdże" nawet nie zrozumiałem co to jest i po prostu je nie dodałem... No cóż upiekłem ciasto, i było po prostu niemożliwe do jedzenie, bo było twarde jak cegła. Gdy rodzice przyjechali zdziwiły ich dwie rzecze. Po pierwsza moja postać cała zaplamiona w mące, a po drugie kuchnia, która już nie była tak jak podczas odjazdu, lecz cała w cieście i mące :D Dodam, że rodzice w dosłownym znaczeniu tego słowa ,,schrupali" po kawałeczku ciasta. :D 

Moja miłość do gotowania rozpoczęła się w dzieciństwie i trwa nadal, ale teraz, wiem już co takiego drożdże, umiem własnoręcznie przygotować danie lub ciasto, które je się z przyjemnością i nadal staram się poznawać coś nowego w kuchni. 

O blogu:


Chyba już zrozumieliście, że gotowanie mam we krwi, ale dlaczego właśnie blog o sernikach? Odpowiedź jest bardzo prosta - uwielbiam serniki! Uwielbiam ich przygotowanie zarówno jak i jedzenie. 

Sernik pieczony, jest to dosyć trudne do zrobienia danie. Często wychodzą twarde, po upieczeniu opadają lub pękają. Na każdy z tych problemów jest rozwiązania! Jeżeli wiedzieć kilka prostych porad i dobrać poprawnie składniki, sernik zawsze się uda! 

Na początku moje serniki wcale nie wychodziły... Ale z czasem czytając masę poradników, przepisów, wsłuchując się w rady znajomych doszedłem do takich serników, które nie opadają, są bardzo kremowe, nie pękają po upieczeniu i smakują pysznie! 

Założyłem tego bloga, aby dzielić się z Wami moimi przepisami na serniki, oraz poradami jak przygotowywać sernik, żeby nie opadał, nie pękał i był bardzo kremowy! Chcę, aby zrozumieliście jaki jest prawdziwy smak sernika :)


Trochę się rozpisałem :D Mam nadzieję, że czytanie bloga będzie sprawiało dużo przyjemności, a upieczone serniki jeszcze więcej przyjemności :)

Like us on Facebook

Obserwatorzy